Pizza? Od plosnate lepinje pečene na grčkim vojnim štitovima do omiljene hrane 21. stoljeća!

Iako svi pizzu odmah povezujemo sa Italijom, njeni korijeni vuku se još iz antičkog doba. Od davnina su Grci, Feničani i Rimljani uživali u pečenim lepinjama oplemenjenim mediteranskim začinskim biljem i češnjakom. Lepinja postaje onakva pizza kakvu danas poznajemo otprilike kada je rajčica prenesena iz Amerike u Europu početkom 16. stoljeća. Tada već pizza počinje sličiti današnjoj, s vremenom joj se dodaje i Mozzarella te ona godinama hrani siromašne napuljske obitelji. Neki izvori tvrde da su talijanski restorani u peći stavljali tanko tijesto kako bi provjerili zagrijanost peći, pa kako je bila šteta to baciti – začinili bi ga i poklanjali ili prodavali siromašnima.

Glas o dobroj hrani brzo se širi pa tako turisti počinju dolaziti kako bi isprobali “jelo seljaka” pripremljeno od strane majstora za pečenje pizze, tzv. Pizzaioli-a. Pizzu je željela isprobati i kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom u 19. stoljeću. Tada najpoznatiji Pizzaoli Raffaelle Espositoa kraljici priprema pizzu nadjevenu rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila i njoj u čast nazvana je “Pizza Margherita”, te do danas ostaje najpoznatija pizza.

S vremenom broj nadjeva na pizzi se širi i pizza osvaja svijet. Pizzu obožavaju i djeca i stari, bogati i siromašni. Tko ne voli dobru pizzu?